Werk en inkomen

Home > Wonen en Leven > Werk en inkomen

Werk en inkomen

Participatiewet

U kunt in aanmerking komen voor een bijstandsuitkering als u te weinig geld hebt om van te leven. Met een bijstandsuitkering wordt uw inkomen aangevuld tot een minimale grens. Om een bijstandsuitkering te krijgen, moeten uw inkomen en eigen vermogen (bezittingen zoals uw huis, auto en spaargeld) onder de bijstandsgrens liggen. Als u aanspraak maakt op een uitkering moet u zich inspannen om werk te vinden. De gemeente helpt u daarbij.

Wilt u meer weten over het recht op bijstand en het aanvragen? Lees dan de informatie over een bijstandsuitkering. 

Diverse uitkeringen

Naast de bijstandsuitkering zijn er voor oudere werklozen of (oudere) zelfstandige ondernemers 4 soorten uitkeringen: de IOAW, de IOAZ, de IOW en de Bbz.

IOAW

U kunt in aanmerking komen voor een IOAW-uitkering van de gemeente als u 50 jaar of ouder bent en werkloos. De IOAW-uitkering verleent u een inkomen dat ligt op (tenminste) het bijstandsniveau. Lees meer over de IOAW-uitkering.

IOAZ

U kunt een beroep doen de IOAZ wanneer u stopt als oudere zelfstandig ondernemer, omdat u onvoldoende inkomsten uit uw bedrijf heeft. De IOAZ-uitkering van de gemeente vult uw inkomen en dat van uw eventuele partner aan tot bijstandsniveau. Lees meer over de IOAZ.

IOW

De IOW is een tijdelijke rgeling voor een uitkering op bijstandsniveau. Bent u een oudere werkloze vanaf 60 jaar? Dan kunt u na afloop van uw WW-uitkering of uw loongerelateerde WGA-uitkering mogelijk een beroep doen op de IOW. Voor de IOW gelden voorwaren. Deze regeling kan niet aangevraagd worden bij de gemeente. U kunt een aanvraag voor de IOW doen bij het UWV.

Bbz

Zelfstandigen kunnen in (tijdelijke)  financiĆ«le problemen komen die het voortbestaan van hun bedrijf bedreigen. In bepaalde gevallen kunt u dan een beroep doen op het Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz). De gemeente kan u ondersteuning bieden. Bijvoorbeeld via een renteloze lening, een starterskrediet of een aanvulling op het inkomen tot bijstandsniveau.

Bent u 55 jaar of ouder en heeft u een bedrijf dat niet-levensvatbaar is? Dan kunt u in aanmerking komen voor een periodieke uitkering of voor bedrijfskapitaal. De gemeente kan u helpen via het Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz). Lees meer over de Bbz.

Contact

E-mail: gemeente@dewolden.nl

Bel ons op:

14 0528
(zonder kengetal)

Postadres

Postbus 20, 7920 AA Zuidwolde

Bezoekadres

Raadhuisstraat 2
7921 GD Zuidwolde

Openingstijden

Contactinformatie