Gebiedsontwikkeling Ruinen - Dwingelderveld

Het gebied rond Ruinen met het Dwingelderveld en de schaapskooi trekt al jaren veel bezoekers. Ook de nabijgelegen 2 vakantieparken trekken veel gasten. Het Nationaal Park Dwingelderveld is het grootste aaneengesloten natte heidegebied van West-Europa. Veel mensen komen wandelen en fietsen in het park.

De gebiedsontwikkeling Ruinen – Dwingelderveld geeft een kwaliteitsimpuls aan dit prachtige en toeristisch-recreatief aantrekkelijke gebied. Een goede balans tussen de verschillende functies in het gebied - natuur, recreatie, wonen en ondernemen - staat bij de gebiedsontwikkeling voorop. Het bezoekerscentrum in Ruinen trekt momenteel jaarlijks circa 180.000 bezoekers. Aan het populaire Drentse Nationaal Park Dwingelderveld grenzen daarnaast 2 vakantieparken van EuroParcs. Deze parken en hun omgeving (Ruinen, bezoekerscentrum, Schaapskooi) zorgen ervoor dat het gebied jaarrond aantrekkelijk is voor toeristen en inwoners.

Achtergrond

De plannen van de gebiedsontwikkeling zijn gebaseerd op (verkeers)onderzoeken in het gebied en een participatietraject met omwonenden en andere betrokkenen. Er wordt een adviserende gebiedscommissie ingesteld.

Hoe gaan we verder

Om het gebied nog beter in te richten voor bezoekers en inwoners wordt er in het voorjaar van 2023 gestart met de uitvoering van een aantal projecten en maatregelen. Er zijn o.a. plannen voor recreatieve fiets- en wandelroutes, het verbeteren van de verbinding tussen Ruinen en de entree van het Dwingelderveld, verbeterde infrastructuur en de herinrichting van de Benderse(weg).

Deelnemende organisaties

  • Provincie Drenthe
  • Gemeente Westerveld
  • Gemeente De Wolden
  • Natuurmonumenten
  • Recreatieschap
  • EuroParcs

Blijf op de hoogte

U kunt zich aanmelden voor de nieuwsbrief over de gebiedsontwikkeling. U krijgt de updates en het nieuws dan rechtstreeks in uw inbox.

Contact met de gemeente

Maak online een afspraak voordat u langskomt op het gemeentehuis. Of bel met de gemeente.

Vandaag bereikbaar tot 16:30 uur

Openingstijden

Vandaag gesloten Morgen gesloten

Bezoekadres

Raadhuisstraat 2

7921 GD Zuidwolde

Postadres

Postbus 20

7920 AA Zuidwolde

gemeente@dewolden.nl

Verstuur een veilig bericht