Riool verstopt

Is uw riool verstopt? Om te weten wie u moet bellen, moet u eerst kijken wie er verantwoordelijk is en waar de verstopping zit.

Zelf verantwoordelijk

U bent altijd zelf verantwoordelijk als het om een verstopping gaat, bijvoorbeeld een ophoping van wc-papier. Ook bij een technisch probleem op uw eigen grond bent u zelf verantwoordelijk, zoals bij een kapotte of verzakte buis. U moet dit dan zelf (laten) oplossen. U bent namelijk verantwoordelijk voor het gebruik van de rioolleiding vanaf de erfgrens (uw woning) tot aan het hoofdriool (gemeentegrond). De gemeente vergoedt geen kosten.

Gemeente verantwoordelijk

De gemeente is verantwoordelijk als het gaat om een technisch probleem in de rioolleiding op gemeentegrond. Bijvoorbeeld bij een kapotte of verzakte buis of ingegroeide boomwortels. Bel hiervoor de storingsdienst van de gemeente: 0528-378378. De gemeente lost dit gratis voor u op.

Waar de verstopping zit

Volg de volgende stappen om erachter te komen waar de verstopping zit (op gemeentegrond of uw eigen grond):

  • Zoek het erfafscheidingsputje (vaak op de erfgrens). Als bewoner/eigenaar moet u eerst zelf zoeken
  • Kunt u het putje niet vinden? Vraag de gemeente of de gegevens bekend zijn: 14 0528
  • Hebt u het putje gevonden? U kunt deze zelf opgraven of een installateur inhuren. De gemeente vergoedt de kosten van een installateur niet, ook niet als het probleem op gemeentegrond ligt
  • Staat het erfafscheidingsputje of de leiding (bijna) droog? Dan zit de verstopping (hoogst)waarschijnlijk op uw eigen grond
  • Zit er water in de put? Dan zit de verstopping waarschijnlijk in de leiding richting het hoofdriool (op gemeentegrond)

Buiten de bebouwde kom

Woont u buiten de bebouwde kom? Dan is uw woning waarschijnlijk aangesloten op een drukrioolsysteem of op een IBA (Individuele Behandeling Afvalwater). Er staat dan een besturingskast in de buurt van uw huis. Op deze kast staat een lamp die brandt als het riool een storing heeft. Als er een onweersbui is geweest, kan het zijn dat die door blikseminslag niet brandt. Bij een IBA knippert de lamp.

  • U hebt een drukrioolsysteem: bel de gemeente tijdens kantooruren 0528-378378
  • U hebt een drukrioolsysteem: bel storingsdienst buiten kantooruren: 06-53413834
  • U hebt een IBA: bel het waterschap 088-2331200

Meer informatie

Komt u er niet uit? Dan kunt u de gemeente bellen tijdens kantooruren: 14 0528. U vindt meer informatie over riolering op de website van Stichting RIONED.

Contact met de gemeente

Maak online een afspraak voordat u langskomt op het gemeentehuis. Of bel met de gemeente.

Vandaag bereikbaar tot 16:30 uur

Openingstijden

Vandaag gesloten Morgen gesloten

Bezoekadres

Raadhuisstraat 2

7921 GD Zuidwolde

Postadres

Postbus 20

7920 AA Zuidwolde

gemeente@dewolden.nl

Verstuur een veilig bericht