Misschien heeft u het weleens gezien: een boom die helemaal is begroeid met klimop. Het ziet er vaak prachtig uit, alsof de natuur haar eigen versiering heeft aangebracht. Regelmatig krijgen wij de vraag of dit wel goed is voor de boom. Een begrijpelijke zorg, maar het antwoord is geruststellend: klimop (Hedera) richt doorgaans géén schade aan de boom aan. Klimop leeft niet van de boom, maar gebruikt de stam en takken als steun om omhoog te groeien. Het is dus geen parasiet. Sterker nog, klimop is ook nuttig: het biedt schuilplekken voor vogels en insecten en draagt bij aan de biodiversiteit.
Toch halen we het soms weg
Waarom verwijdert de gemeente dan af en toe toch klimop uit bomen in de openbare ruimte? Dat doen we alleen wanneer het nodig is voor het onderhoud van de boom. Als een boom volledig is overwoekerd, kunnen onze boombeheerders niet meer goed zien wat de staat van de stam en takken is. En dat is wél belangrijk om te kunnen beoordelen of een boom nog gezond en veilig is. In zulke gevallen verwijderen we de klimop (deels) zodat we inspecties kunnen uitvoeren en waar nodig onderhoud kunnen plegen. Daarna krijgt de klimop vaak gewoon weer de ruimte om terug te groeien.
Natuur en veiligheid in balans
Zo proberen we een goede balans te vinden tussen biodiversiteit en veiligheid. Heeft u zelf klimop in een boom in de tuin? Dan hoeft u zich dus geen zorgen te maken, zolang de boom vitaal blijft en u af en toe kunt controleren hoe hij eraan toe is.