Gehandicaptenparkeerkaart

Hebt u een lichamelijke beperking? Dan kunt u misschien een gehandicaptenparkeerkaart krijgen. Met deze kaart mag u parkeren op gehandicaptenparkeerplaatsen in Nederland en de meeste Europese landen. Een gehandicaptenparkeerkaart vraagt u online aan bij de gemeente. Of persoonlijk bij de gemeente. U kunt hiervoor een afspraak maken. Om te bepalen of u in aanmerking komt, vindt een medische keuring plaats. U betaalt altijd voor de aanvraag van een gehandicaptenparkeerkaart, ook als uw aanvraag wordt afgewezen. 

Soorten parkeerkaarten

Er zijn 3 soorten gehandicaptenparkeerkaarten:

  • Bestuurderskaart: als u zelf een auto of brommobiel bestuurt. U komt in aanmerking voor deze kaart als u een aantoonbare beperking hebt. U kunt langer dan 6 maanden niet meer dan 100 meter aan een stuk door lopen (met of zonder loophulpmiddel). 
  • Passagierskaart: als u zelf geen auto of brommobiel bestuurt. U komt in aanmerking voor deze kaart als u blijvend aan een rolstoel gebonden bent en continu afhankelijk bent van de hulp van een bestuurder. 
  • Instellingskaart: als u verblijft in een speciaal ingerichte zorginstelling, die het vervoer verzorgt van mensen met een handicap. Zo hoeft de instelling niet voor iedere bewoner apart een kaart aan te vragen. Deze parkeerkaart is alleen aan te vragen door een (zorg)instelling.

Het is mogelijk om zowel de bestuurderskaart als de passagierskaart aan te vragen. 

Kosten

Voor het aanvragen, verlengen en vervangen van een gehandicaptenparkeerkaart betaalt u € 50,75.

Meenemen

  • Een kopie van uw geldige identiteitsbewijs (paspoort, ID-kaart of rijbewijs)
  • Een kleurenpasfoto 
  • Eventueel eerder afgegeven gehandicaptenparkeerkaarten

Binnen 12 weken na ontvangst van uw aanvraag bepaalt de gemeente of u de gehandicaptenparkeerkaart krijgt toegewezen.

Geldigheid en verlenging

Een gehandicaptenparkeerkaart is maximaal 5 jaar geldig. Moet uw kaart verlengd worden? Vraag de verlenging dan aan uiterlijk 2 maanden voor de kaart afloopt. Het kan zijn dat u opnieuw een medische keuring krijgt.

Zorginstellingen

Staat u aan het hoofd van een zorginstelling? Dan kunt u de gehandicaptenparkeerkaart aanvragen door te bellen met de gemeente: 140528

Contact met de gemeente

Maak online een afspraak voordat u langskomt op het gemeentehuis. Of bel met de gemeente.

Vandaag gesloten

Openingstijden

Vandaag gesloten Morgen gesloten

Bezoekadres

Raadhuisstraat 2

7921 GD Zuidwolde

Postadres

Postbus 20

7920 AA Zuidwolde

gemeente@dewolden.nl

Verstuur een veilig bericht