Identiteitskaart

U kunt op afspraak een ID-kaart aanvragen bij de balie. Ook kinderen moeten mee bij het aanvragen van hun ID-kaart. U betaalt bij het aanvragen (pinnen of contant). Zodra uw ID-kaart klaarligt in het gemeentehuis, ontvangt u van ons een sms of e-mail. Dit duurt maximaal 6 werkdagen. U kunt uw ID-kaart ook laten bezorgen, thuis of op een ander adres. 

Meenemen

  • Alle ID-kaarten en paspoorten die u hebt. Ook als ze zijn verlopen
  • 1 pasfoto (niet ouder dan 6 maanden) in kleur. Let op pasfoto-eisen

Kosten

Overzicht van de kosten voor een identiteitskaart
Soort ID-kaart Prijs
ID-kaart vanaf 18 jaar en ouder (10 jaar geldig) € 70,35
ID-kaart voor jongeren t/m 17 jaar (5 jaar geldig) € 37,95

Bezorgen kost € 7,65 voor 1 of meerdere reisdocumenten op hetzelfde adres. Meer informatie over thuisbezorgen reisdocumenten.

Snel nodig

Hebt u uw ID-kaart snel nodig? Dan kunt u een spoedaanvraag doen. Als u voor 13.30 uur uw ID-kaart aanvraagt, kunt u het de volgende werkdag ophalen. U betaalt € 53,- extra voor een spoedaanvraag.

Inlogfunctie voor DigiD

Sinds augustus 2021 is er een nieuw model van de Nederlandse Indentiteitskaart. Het document heeft nu vingerafdrukken, nieuwe uiterlijke kenmerken en een QR-code met het BSN.

De nieuwe identiteitskaart heeft ook een inlogfunctie voor DigiD. Als u uw nieuwe identiteitskaart hebt, stuurt DigiD binnen 5 dagen een brief. Hiermee kunt u de inlogfunctie activeren als u dat wilt. Kijk voor meer informatie op de website van DigiD

ID-kaart voor uw kinderen

Vraagt u een ID-kaart aan voor uw kind (t/m 11 jaar)? Neem dan uw kind mee bij het aanvragen en ophalen. Beide ouders/voogden moeten schriftelijk toestemming geven. Print het formulier Schriftelijke toestemming aanvraag reisdocument (pdf - 75,3 KB) en neem het ingevuld mee naar het gemeentehuis. Kinderen moeten een eigen ID-kaart of paspoort hebben en mogen niet bijgeschreven staan in het paspoort van de ouders. Lees meer informatie over reizen met kinderen op de website van Koninklijke Marechaussee.

Kwijt of gestolen

Bent u uw ID-kaart verloren in Nederland of is het gestolen? Dan kunt u direct een nieuwe aanvragen. Bij de balie tekent u een Verklaring van vermissing. U hoeft geen aangifte te doen bij de politie. Als u verzekerd bent tegen diefstal, is aangifte doen bij de politie wel aan te raden. Lees wat u moet doen wanneer u uw ID-kaart kwijt bent in het buitenland.

Wat u moet weten

U woont in het buitenland

U kunt geen ID-kaart aanvragen in gemeente De Wolden. Op Nederlandwereldwijd vindt u hoe u dit regelt.

Niet in staat om naar de balie te komen

Als u door een beperking niet persoonlijk een identiteitskaart kunt aanvragen, kan een medewerker van de gemeente naar u toe komen. U kunt bellen naar 14 0528 om een afspraak te maken.

Contact met de gemeente

Maak online een afspraak voordat u langskomt op het gemeentehuis. Of bel met de gemeente.

Vandaag gesloten

Openingstijden

Vandaag gesloten Morgen van 08:30 tot 13:30 uur

Bezoekadres

Raadhuisstraat 2

7921 GD Zuidwolde

Postadres

Postbus 20

7920 AA Zuidwolde

gemeente@dewolden.nl

Verstuur een veilig bericht