Omgevingswet

Op 1 januari 2023 wordt in heel Nederland de Omgevingswet ingevoerd. Deze wet bundelt alle wetgeving en regels voor een veilige en gezonde fysieke leefomgeving. Hieronder vallen de wet- en regelgeving voor ruimte, wonen, infrastructuur, milieu, natuur en water.

  Omgevingswet in De Wolden

  Hoe maken we het ook in De Wolden eenvoudig beter? Doordat de wet- en regelgeving gebundeld en verminderd wordt, zijn de regels overzichtelijker voor inwoners, ondernemers en overheden. De algemene regels van het Rijk worden beperkt, waardoor er meer in te vullen is op lokaal niveau. De gemeente wil deze ruimte invullen samen met inwoners, ondernemers en andere samenwerkingspartners.

  Veranderingen met de komst van de Omgevingswet 

  Als u wilt bouwen, hebt u meestal een omgevingsvergunning nodig. Of dit nodig is, achterhaalt u met een vergunningcheck. Weet u na deze check nog niet zeker of u deze vergunning nodig hebt? Dan kunt u een conceptaanvraag indienen. Als de Omgevingswet ingaat, verandert de manier waarop u een conceptaanvraag indient. De Omgevingswet gaat in op 1 januari 2023, maar in 2022 pakken we complexe initiatieven al anders op. We kunnen ons op deze manier goed voorbereiden op de nieuwe wet. Lees meer over hoe u een conceptaanvraag indient

  Wat we gaan doen

  • De gemeenteraad heeft op 27 januari 2022 – na een uitgebreid participatie proces - het ontwerp van de Toekomstvisie ‘Samen aan zet’ vastgesteld. Deze Toekomstvisie is ook een omgevingsvisie op grond van de Omgevingswet. Het is een lange termijn visie: 2022-2040. Lees meer over het Project Toekomstvisie 
  • We vervangen onze bestemmingsplannen en verordeningen door 1 nieuw Omgevingsplan. 
  • We richten de gemeentelijke werkprocessen opnieuw in. Zoals bijvoorbeeld de procedure bij het aanvragen van een omgevingsvergunning. 
  • We bundelen onze regels en maken die inzichtelijk met behulp van het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO).
  • We maken de participatievereisten concreet.

  Contact met de gemeente

  Maak online een afspraak voordat u langskomt op het gemeentehuis. Of bel met de gemeente.

  Vandaag bereikbaar van 08:30 tot 16:30 uur

  Openingstijden

  Vandaag geopend van 08:30 tot 13:30 uur Morgen van 08:30 tot 13:30 uur

  Bezoekadres

  Raadhuisstraat 2

  7921 GD Zuidwolde

  Postadres

  Postbus 20

  7920 AA Zuidwolde

  gemeente@dewolden.nl

  Verstuur een veilig bericht